Estudi

Estudi

La Cooperativa Agrària del Vallès ha elaborat un inventari per encàrrec del Consell Comarcal per conèixer l’estat dels olivars de la varietat autòctona d’olivera de la vera dels municipis vallesans.

Del seu resultat se’n desprèn que hi  ha gairebé 13.000 oliveres de la varietat Vera en una superfície de 167 hectàrees, presents a la part alta de la riera de Caldes, a la riera de Sentmenat i al curs mitjà del riu Congost. En total, s’han localitzat 38 productors a Bigues, Caldes, Cànoves i Samalús, Castellar del Vallès, l’Ametlla, la Garriga, les Franqueses i Sentmenat, i és a la Garriga, on hi ha més productors.
L’estudi vol posar de relleu les característiques úniques d’una varietat que ha quedat eclipsada per les varietats més comercials, i en un futur, poder aportar mesures per frenar el progressiu abandonament d’olivars i ajudar a fomentar una gestió agrícola comuna. Es tracta dotar de reconeixement un producte de qualitat que pot enfortir el teixit productiu agrícola dels dos vallesos.

L’oli de la vera, desconegut pel gran públic, es caracteritza per la seva durada i baixa acidesa que el converteixen en un oli amb un potencial de producte de qualitat, com ho és la mongeta del ganxet en el mateix àmbit territorial.

Relació de municipis per superfície de Vera del Vallès:

Nombre d’oliveres Vera per municipi:

Conclusions de l’estudi:

  • Al Vallès hi ha 566,47 hectàrees d’olivars delimitades pel SIGPAC (Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles).
  • El Vallès Oriental hi ha 325,15 hectàrees i al Vallès Occidental 241,31 hectàrees.
  • El municipi del Vallès amb més superfície d’oliveres és La Garriga amb 69,63 hectàrees i el segon Terrassa amb 57,57 hectàrees.
  • Al Vallès, la superfície ocupada per l’olivera Vera del Vallès és de 166,96 hectàrees.
  • S’ha estimat que el nombre d’oliveres Vera del Vallès és de 12.843.
  • Hi ha un potencial per incrementar la producció d’oli de vera gràcies a la superfície existent, però l’abandonament d’olivars o la manca d’una gestió agronòmica fa que es redueixi l’ús i explotació dels olivars de vera.
  • A Ponent s’han trobat oliveres veres dins dels límits administratius dels municipis de Castellar del Vallès, Sabadell i Sentmenat del Vallès Occidental. A Llevant es trobaria el límit de la seva distribució al massís del Montseny.
  • El territori de la part alta de la conca de la Riera de Caldes, Vall del Tenes i Riera de Sentmenat així com la conca mitjana del Congost és l’hàbitat actual de la major part de la Vera del Vallès.
  • A Caldes de Montbui s’ha localitzat un exemplar de Vera del Vallès de dimensions més que centenàries.
  • A partir de les entrevistes s’ha constat la dificultat d’obtenir dades sobre la tinença o domini de les finques, la producció, any de plantació i el nombre de peus per explotació.
  • No s’ha localitzat cap olivar que estigui inscrit en el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològic) i obtingui producte certificat en ecològic.